Dirigits per els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló.
El treball mostra la utilitat de la imatge funcional i molecular en el diagnòstic de les malalties del testicle
El grup d’investigació de radiologia de la Clínica Girona, Institut de Diagnòstic per la Imatge i Universitat de Girona, dirigit per els Drs. Joan Carles Vilanova i Joaquim Barceló han participat en el treball premiat amb la distinció Cum Laude sobre la imatge molecular i funcional en el diagnòstic de les malalties dels testicles, durant el congrés mundial de radiologia celebrat aquesta setmana a la ciutat de Chicago, EEUU.
Aquest treball mostra la utilitat de les tècniques d’imatge utilitzant ecografia amb contrast, ecografia elastografia, ressonància magnètica amb difusió, contrast, espectroscòpia i la ressonància de cos sencer.
Aquestes tècniques d’imatge identifiquen els canvis en la consistència del teixit, la vascularització, difusió molecular o el metabolisme del testicle, i permeten obtenir informació que la imatge morfològica no pot mostrar. Aquestes tècniques fan possible d’avaluar la fisiologia i biologia de diferents malalties dels testicles de forma ràpida i no invasiva pel pacient, es a dir, sense realitzar cap intervenció o biòpsia.
El treball mostra la utilitat d’aquestes tècniques en malalties com tumors, infeccions, infarts per mal rotació dels testes, problemes congènits dels testicles o fins i tot avaluar la causa de la infertilitat. El treball mostra també la utilitat de la ressonància de cos sencer per avaluar la disseminació del càncer de testicle i conèixer la resposta al tractament.
Precisament els radiòlegs de la Clínica Girona van ser pioners a l’estat espanyol en utilitzar la RM de cos sencer. L’any 2008 van presentar els resultats de la utilitat de la RM de cos sencer al mateix Congrés de Chicago i un any anterior van ser premiats per aquesta tècnica en el congrés Europeu de Bruges a Bèlgica.
L’evolució de les tècniques d’imatge radiològiques com la ressonància magnètica fan possible poder visualitzar els mecanismes biològics dels òrgans. Aquestes tècniques permeten veure els canvis en la vascularització, difusió molecular o metabolisme que es produeix. La combinació de totes aquestes dades permet diagnosticar les diferents malalties de forma més precisa.
Més de 3.000 treballs, 20 “Cum laude” i 65.000 assistents
Dels més de 3.000 treballs presentats s’han premiat els vint millors amb la distinció Cum Laude, un dels quals es va concedir al treball participat pels investigadors gironins. El grup de recerca dels radiòlegs de la Clínica Girona ha rebut diferents premis en els últims anys en el mateix congrés anual de Chicago utilitzant tècniques d’imatge innovadores. Aquest treball ha estat presentat en col•laboració amb l’Hospital Universitari de Santiago de Compostela i l’Hospital de Valladolid.
El congrés mundial de radiologia, organitzat per la Societat Nord-americana de Radiologia (RSNA), representa un dels congressos de més participació a nivell mundial, amb una assistència de 65.000 persones. Es celebra de forma anual a la ciutat de Chicago, EEUU durant la última setmana de novembre.